V ČEZ Teplárenské přišli na jednoduchý způsob, jak napomoci vzdělávání

Teplice – Další prubířský kámen, co se týče inovace nadzemních částí odvětrávacích šachet, včetně zvýšení bezpečnosti kolem nich mají za sebou zaměstnanci společnosti ČEZ Teplárenská, a.s. Zatímco v mateřských školách si už před dvěma lety poprvé vyzkoušeli, že na první pohled nevzhledné a nepraktické trubky lze přeměnit v dračí doupě se zakletou princeznou, v případě základních škol se poprvé vydali vzdělávací cestou. Jako vůbec první se tak nového opláštění se šesti panely dočkala teplická ZŠ Na Stínadlech.

Na zahradě této školy s rozšířenou výukou tělesné výchovy jsme kolem odvětrávací šachty sestavili otáčivý šestihran o výšce 220 centimetrů. Jeho jednotlivé plochy jsme pak vybavili všemožnými informacemi o teple. Žáci se tak například dozvědí, kde a jak se teplo vyrábí, jakým způsobem putuje z Elektrárny Ledvice k nim do školy, ale i do jiných částí města. Prostě jak celkově funguje centrální zásobování teplem. Další informace se třeba týkají historie teplárenství a v neposlední řadě si mohou před zkoušením zopakovat i pár fyzikálních vzorečků,“ přibližuje za ČEZ Teplárenskou školní novinku Jiří Dyr, vedoucí útvaru Business development a marketingu.

Zajímavý nápad pochopitelně kvitovala Irena Eisnerová, ředitelka školy: „Dosud byla kolem výduchu jen dřevěná oplocenka. Teď je zrenovován a více zabezpečen a navíc může vtáhnout naše žáky i více do světa techniky a fyzikálních jevů. Možná to v těch starších, co budou v osmé a deváté třídě rozhodovat, kam po základní škole dál, vzbudí i větší zájem o další studium technických či přírodovědných oborů na některé ze středních škol, případně odborných učilišť. Lidé z ČEZ Teplárenské nám také názorně předvedli, že pro někoho na první pohled nepraktická a nevzhledná trubka sloužící k odvětrávání šachty s tepelnými rozvody se může ve finále přeměnit v zajímavou věc. A samozřejmě, když jsme ve škole, tak sloužící ke vzdělávání.“

Opláštění odvětrávací šachty informačními panely je podle generálního ředitele ČEZ Teplárenské důkazem toho, že udělat radost druhým, není jen otázkou finančních či věcných darů. „Mít kolem sebe pěkné prostředí, v němž žijeme, je také důležité. Pokud ho můžeme i my, zvláště jde-li o děti, vylepšit, tak se samozřejmě nebráníme jakékoliv dobré myšlence. Tak vznikli draci v prvních dvou mateřských školách, v jirkovské Mašince a teplické v ulici Josefa Ressla. Nyní jsme ně navázali přeměnou výduchu na první základní škole, rovněž v Teplicích. V obou trendech chceme pokračovat i nadále, a tak se postupně nějaká zajímavost objeví všude tam, kde původní vyústění odvětrávacích šachet dosluhuje,“ uzavřel Jan Nechvátal.

 

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

Fotogalerie

Zástupce společnosti ČEZ Teplárenská Jiří Dyr s ředitelkou školy Irenou Eisnerovou