Senioři z Bohumína mohou "létat"

Babičky a dědečkové z bohumínského Domova Cesmína, kteří k pohybu za přáteli nebo k televizi potřebují kolečkové křeslo, mají důvod k radosti už dlouho před Vánocemi. Centrum sociálních služeb Bohumín, jež jejich domov provozuje, jim nakoupilo speciální sítě, které seniorům i personálu zjednoduší přesun z lůžka na křeslo. Nákup financovala Nadace ČEZ a svou energií se na něj složili návštěvníci květnového dne otevřených dveří v Elektrárně Dětmarovice – na Oranžovém kole vyšlapali více než 52 000 korun.

Nové pomůcky přišel seniorům předat generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik a obchodní ředitel společnosti ČEZ Teplárenská Radim Sobotík. „Jsme rádi, že peníze opravdu doputovaly k těm nejpotřebnějším. Systém péče o staré lidi v Bohumíně je velmi dobře promyšlený a já jsem rád, že naše společnost, která v regionu působí, k tomu mohla svým dílem přispět,“ řekl Radim Sobotík při debatě o činnosti Centra sociálních služeb, které Nadace ČEZ podporuje dlouhodobě.

 „Velkou část našich klientů tvoří senioři zcela imobilní, upoutaní na lůžko. Díky financím od Nadace ČEZ jsme mohli nakoupit speciální zvedací vaky do zvedacího zařízení, kterým klienty přesouváme z lůžek do pojízdných křesel a zpět, aby mohli navštívit své sousedy nebo se zapojit do společných programů,“ vysvětlila vedoucí domova Katrin Mitopulu.

Domov pro seniory Cesmína se stará o seniory nad 65 let se sníženou soběstačností a se závislosti na pomoci jiné osoby. „Naší snahou je lidem pomáhat a podporovat jejich samostatnost a aktivitu,“ dodala Katrin Mitopulu. Domov je součástí městské organizace Centrum sociálních služeb Bohumín.

Autor: Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Fotogalerie

Pracovníci Domova Cesmína a dobrovolnice z řad jeho obyvatel předvádějí, k čemu je síť dobrá Sítě přišli seniorům za Nadaci ČEZ slavnostně předat generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik a obchodní ředitel společnosti ČEZ Teplárenská Radim Sobotík Na dni otevřených předal ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik šek vedoucí domova pro seniory Katrin Mitopulu