S novým rozúčtováním budou účty za teplo spravedlivější

Vyhláška Ministerstva pro místní rozvoj č. 269/2015 Sb., o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé vody pro dům, účinná od 1. ledna 2016, přináší zásadní změny ve způsobu rozúčtování spotřeby tepla v bytových domech.

Kromě formálních důvodů, jako je například snaha reagovat na požadavek povinné instalace měřidel nebo na zateplování domů, je podle MMR smyslem změn zejména snaha o spravedlivější způsob rozúčtování. To je především v tom, že pokud budou překročeny přípustné rozdíly v nákladech na vytápění, poskytovatel služeb upraví výpočet jen u těch bytů, u kterých byla stanovená hranice překročena. U ostatních se bude i nadále vycházet pouze z údajů získaných z indikátorů vytápění nebo z měřidel. Zatím se rozdíly v nákladech rozúčtovávaly na úkor všech v bytovém domě. Na toho, kdo teplem příliš šetřil nebo jím naopak plýtval, dopláceli ostatní.

Detailní informace najdete na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj - zde nebo na stránkách Asociace rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu ARTAV - zde.