Draci hlídají princeznu v Mašince, může za to ČEZ Teplárenská

Jirkov – Že nevíte, kde mají draci své doupě a hlídají zakletou princeznu, která se stále usmívá? Zkuste se jít podívat do mateřinky Mašinka v Jirkově Na Borku. Od čtvrtka 21. června tam najdete obojí. Postarali si o to zaměstnanci společnosti ČEZ Teplárenská, a. s. Dokázali tak, že pro někoho na první pohled nepraktické trubky sloužící k odvětrávání šachty s tepelnými rozvody se mohou ve finále přeměnit v hezkou věc. A když se nacházejí v dětském prostředí, tak jak jinak než v něco, co připomíná pohádku.

"Je to taková milá blbůstka, jak by například řekl pan Werich, ale my jsme chtěli účel spojit s praktičností a estetikou tak, aby nové potrubí přirozeně zapadlo a splynulo s okolím. Proto jsme zvolili při výrobě nového odvětrání šachty pohádkové motivy. Respektive kolegy napadlo, že zahnuté trubky tak trochu připomínají dračí hlavy. Od první myšlenky pak už nebylo daleko k realizaci. Navíc celá kompozice je utvořena tak, že se šachta nebude zanášet nechtěným odpadem,“ říká František Pracný, manažer provozní jednotky Chomutov.

 

Miluše Handlová, vedoucí MŠ Mašinka, k tomu dodává: „Ze strany ČEZ Teplárenské to byl velice dobrý nápad a navíc i perfektně výtvarně zpracovaný. Dílo se hodí nejen do koloritu zahrady, ale i k našemu letošnímu celoškolnímu projektu, který jsme nazvali „Vraťme dětem svět pohádek“. Všem, kteří se na nápadu i realizaci podíleli, patří neskutečný dík.“ Generální ředitel ČEZ Teplárenské Petr Hodek pak poukázal na to, že udělat radost druhým, není jen otázkou finančních či věcných darů. „Mít kolem sebe pěkné prostředí, v němž žijeme, je také důležité. Pokud ho můžeme i my, zvláště jde-li o děti, vylepšit, tak se samozřejmě nebráníme jakékoliv dobré myšlence.“ Na druhou stranu jsou si ovšem v ČEZ Teplárenské dobře vědomi, že ani bez finanční pomoci to nejde.

 

„Být dobrým sousedem neznamená jen to, že odběratelé budou mít zajištěny komfortní a bezproblémové dodávky tepelné energie a další služby spojené s teplárenstvím. To je z naší strany samozřejmost. A samozřejmostí je i to, že se snažíme finančně vypomoci tam, kde je to zapotřebí. Bohužel žádostí je tolik, že nelze všechny uspokojit. Proto každoročně podporujeme, vždy po pečlivém zvážení, vybrané organizace z oblasti školství, sportu a sociálních služeb,“ pokračuje Petr Hodek s tím, že jen na Chomutovsku v posledních dvou letech přerozdělila společnost mezi vybrané mateřské a základní školy kolem 130 000 korun. „Novinkou pak byl věcný dar v podobě výtvarných potřeb pro prvňáčky. Loňského září připadla naše volba na ZŠ Studentská v Jirkově. Letošní první zářijový školní den zde zavítáme s dárky do ZŠ Budovatelů,“ uzavírá Petr Hodek.

 

Foto: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

Fotogalerie