ČEZ Teplárenská zásobuje teplem největší skleníky v republice

Farmáři z Dolní Lutyně na Karvinsku sklízejí rajčata a okurky, které vypěstovali v nedávno postavených sklenících. Se svou více než 11hektarovou plochou jde o vůbec největší stavbu svého druhu u nás. ČEZ Teplárenská dodává do skleníků teplo ve formě horké vody.

„Odběratel si tepelnou energii mění na teplo, které vytápí skleníky, a na teplou užitkovou vodu pro potřeby personálu. Dodávky se budou zvyšovat podle postupného zvětšování skleníkové plochy,“ řekl obchodní ředitel ČEZ Teplárenská Radim Sobotík.

Od Skupiny ČEZ farma odebírá také elektřinu, a to napřímo kabelem z Elektrárny Dětmarovice.

Česká republika je společně s Lucemburskem poslední v produkci zeleniny na obyvatele v celé Evropě a naprostou většinu zeleniny dováží ze zahraničí, Češi přitom čím dál více upřednostňují chutnou a kvalitní zeleninu. Farma Bezdínek proto pěstuje především nejchutnější odrůdy cherry rajčat a dále novinku na českém trhu – snack okurky, které jsou ideální jako rychlá a křupavá svačinka.

Pěstování na Farmě Bezdínek je v mnoha ohledech šetrné k životnímu prostředí a směřuje k trvalé udržitelnosti. Teplo pro vytápění dodává společnost ČEZ Teplárenská novým horkovodem z Elektrárny Dětmarovice.

 


„Využijeme teplo, které by jinak bez užitku skončilo v chladicích věžích elektrárny. Tedy tu energii, kterou dneska elektrárna vyrábí. Nestavíme žádný nový zdroj,“ vysvětluje Jiří Stodůlka, ředitel divize Agro ze skupiny NWT.

 

 

Skleníky jsou od počátku zastíněné proti světelnému znečištění. Každodenní život lidí v okolí tak není nijak narušen. Pěstuje se v organickém substrátu, který se po skončení pěstební sezóny kompostuje. Jako ochrana proti škůdcům se používá biologická ochrana a květy ve sklenících přirozeně opylují čmeláci. K závlaze rostlin se na Farmě Bezdínek používá primárně dešťová voda a přebytečná zálivka se recykluje. Nepadne tak ani kapka vody nazmar. Předpokládaný roční objem sklizně je až 3 000 tun. Dodávky na trh budou celoroční. Na to, aby byla produkce opravdu prvotřídní, dohlíží denně zkušený tým agronomů. Péči o rostliny se aktuálně věnuje na 120 zaměstnanců, zejména žen z blízkého okolí.