ČEZ Teplárenská a Gracia Orlová si rozumí

Jedná se již o dlouholeté partnerství a snad můžeme říct i přátelství mezi ČEZ Teplárenskou a Mezinárodním cyklistickým závodem Gracia Orlová, jehož 32. ročník se uskutečnil na konci dubna.

Jedním z partnerů Gracie je kromě Moravskoslezského kraje, města Orlová také Skupina ČEZ, konkrétně ČEZ Teplárenská, a.s., Nadace ČEZ a Elektrárna Dětmarovice, a. s.

Dětské závody jako doprovodný program k mezinárodnímu klání si organizátoři vyzkoušeli neoficiálně už vloni. „Zájem kluků a holek nás přesvědčil, že to má smysl. Letos se na start ve třech kategoriích postavilo 58 dětí – od závodníků, kteří už závodí za místní kluby, až po děti, které dosud jezdily jen kolem svého domu. Teď měly příležitost nasát atmosféru skutečných závodů. Věřím, že to mnohé z nich přivede k pravidelnému sportování, ať už to bude cyklistika nebo jakýkoliv jiný pohyb,“ dodal Petr Koláček, ředitel závodu.

Kromě pohybu byla jedním z hlavních motivů letošní Grácie také charita a pomoc potřebným. Závodnice pražské Dukly Barbora Průdková absolvovala tři etapy se zapnutou charitativní mobilní aplikací Pomáhej pohybem a vyšlapala více 3000 bodů, které rozdělila mezi tři dobročinné projekty. Vyšlapané peníze přemění Nadace ČEZ na finance a podpoří mezinárodní pobyt dětí z dětských domovů, odchod dětí z DD Nechanice do samostatného života a Český pohár vozíčkářů v atletice. „Byl to pro mě nový zážitek. Jsem moc ráda, že jsem mohla při závodění i pomáhat,“ řekla Barbora Průdková, která skončila v celkovém pořadí jako druhá nejlepší z českých závodnic na 56. místě.

Samotná Gracia byla letos velmi napínavá. O výsledcích rozhodla až poslední etapa, ve které švédská reprezentantka Emilia Fahlin porazila zkušenou ruskou závodnici Olgu Zabelinskaju o pět vteřin a s třísekundovým náskokem se stala celkovou vítězkou letošního ročníku.