Ad havárie horkovodu v Klášterci nad Ohří

Dnes v časných ranních hodinách se bez tepla ocitl Klášterec nad Ohří a zhruba na dvě hodiny i Chomutov, neboť čerpadla v Elektrárně Prunéřov hnaly klasicky všechnu vodu tam, kde jí byl nedostatek. Netěsnost potrubí o světlosti 400 byla lokalizována v manipulační jímce tepelného napaječe v těsném sousedství křižovatky silnice I/13 u průmyslové zóny Verne. Jak se po odčerpání vody ukázalo, za vše mohla trhlina v potrubí o průměru cca 3 cm.

Prakticky po roce se tak ještě projevily následky dopravní nehody na křižovatce silnice I/13 u průmyslové zóny Verne, kdy v horkovodním potrubí ČEZ Teplárenské skončil po střetu s osobním automobilem zájezdový autobus.

Vzhledem  k tomu, že do Klášterce vede ještě jedna záložní větev (druhá je vratná) o světlosti 250, byla na ni přepojena dodávka tepla pro město. Respektive vzhledem k technickým možnostem se vratná musela přeorientovat na dodávkovou (topnou větev) a druhá větev zůstala vratnou. Potrubí se podařilo natlakovat tak, že již kolem poledne jím horká voda dorazila na okraj Klášterce nad Ohří. V současné době je dodávka tepla a teplé vody plně obnovena.

I když po loňské havárii byl celý postižený úsek opraven a následně během letní odstávky zkontrolován, skrytou netěsnost v jímce nemohl nikdo předvídat. Vznikla pravděpodobně tak, že i v tomto místě zaznamenalo potrubí po nárazu autobusu do jeho nadzemní části otřes, který byl příčinou mikropraskliny. Ta pak pochopitelně vlivem proudící horké vody a změnou teplot dál „na sobě“ pracovala.

Obyvatelům Klášterce nad Ohří se ČEZ Teplárenská, a.s., omlouvá za případné vzniklé komplikace; na odstranění netěsnosti na hlavním potrubí se pracuje (již bez vlivu na dodávku tepla).

 

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

 

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ