V Bohumíně mají třetí moderně nasvícený Oranžový přechod

V Bohumíně mají v pořadí již třetí přechod pro chodce, který město vybudovalo díky podpoře Nadace ČEZ. Po přechodech v ulicích Osvoboditelů a Studentská, které lidem slouží už od roku 2017, letos město nově nasvítilo přechod v Bezručově ulici v Záblatí. Částkou 120 tisíc korun městu na osvětlení přispěla Nadace ČEZ.

„Já osobně najezdím autem mnoho kilometrů a z vlastní zkušenosti můžu říct, že takovýto typ přechodu zvyšuje bezpečnost chodců, hlavně dětí. Proto jsem rád, že jsme v Bohumíně jako dobří sousedé mohli podpořit vybudování dalšího Oranžového přechodu,“ řekl po slavnostním otevření obchodní ředitel společnosti ČEZ Teplárenská Radim Sobotík.

„Tato křižovatka byla místními obyvateli dlouhodobě vnímána jako riziková. V její blízkosti je velké sídliště Tovární, hustá rodinná zástavba a restaurace. Poté, co se nám zde i přes složitost terénu povedlo vybudovat druhou autobusovou zastávku, přišel pochopitelně i tlak na zřízení bezpečného místa pro přecházení,“ vysvětlil místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Díky spolupráci se společností ČEZ se město pustilo do stavebních prací, které zahrnovaly opravu dlažby na původní protilehlé autobusové zastávce, vybudování dělicího ostrůvku na silnici a dodělání části chodníku. Samotný desetimetrový přechod město osadilo dvěma stožáry s osvětlením. Práce vyšly na 950 tisíc, z čehož 120 tisíc získalo město z grantového programu Oranžový přechod Nadace ČEZ.

Jako první si novou »zebru« vyzkoušely děti z místní Mateřské školy Tovární, které tudy chodívají na procházky k nedalekému rybníku.

„Moderní osvětlení přechodu zvyšuje bezpečnost chodců o 65 procent. To je jeden z důležitých argumentů odborníků, díky kterému se programu Oranžové přechody věnujeme dlouhodobě,“ vysvětlila ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková, proč se energetici na tuto problematiku zaměřují.

 

Autor: Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Fotogalerie