Obyvatelům Kadaně během celozávodní odstávky elektrárny ohřeje vodu "rychlovarná konvice" o výkonu 7MW

Dlouhodobá odstávka tepla, respektive dodávka horké vody, pro město Kadaň během letních měsíců se stává minulostí. V současné době totiž v Elektrárně Tušimice finišuje realizace náhradního zdroje v podobě elektrodového kotle. Skončí tak období každoročních čtrnácti dnů, kdy v rámci celozávodní odstávky v elektrárně, bylo pochopitelně nutné odstavit na stejnou dobu i horkovod do města.

„Každoročně je nutné provést opravy na blokových, neblokových i společných technologiích, včetně těch pro teplárenství. Na to máme vyčleněnu právě čtrnáctidenní celozávodní odstávku v letních měsících. I když podle vyhlášky 194/2007 Sb., je možné každoročně plánovaně odstavit dodávku tepla v maximální délce 14 dnů, jeho odběratelům pochopitelně tak dlouhá doba nevyhovuje. Proto jsme již delší čas hledali způsob, jak zajistit dodávky horké vody do Kadaně z náhradního zdroje. Po provedené analýze a s důrazem na rychlé řešení padla volba na elektrokotel,“ říká Otakar Tuček, ředitel elektráren Tušimice a Prunéřov.

Elektrárna Tušimice má přitom za sebou rozsáhlou modernizací, takzvanou komplexní obnovou, která výrazně zvýšila její ekologičnost, co se emisí týče. Její provoz se ovšem musel odzkoušet, doladit a následně stabilizovat. To si pochopitelně vyžádalo nějaký čas. Už v době probíhající modernizace se ovšem uvažovalo, že časem dojde právě na realizaci náhradního zdroje. „A to pro případ, kdyby nastala nečekaná havárie a musely by být odstaveny všechny čtyři výrobní bloky. Na zřetel jsme ovšem brali i to, že by obyvatelé Kadaně již nemuseli být na tak dlouhou dobu ochuzeni o teplou vodu během naší klasické celozávodní odstávky v letních měsících,“ konstatoval Otakar Tuček. 

Napojení elektrokotle do stávajícího centrálního zásobování teplem si vyžádalo v polovině května krátkodobou odstávku horkovodu před plánovanou 14denní celozávodní odstávkou. Vypuštění horkovodu, instalace, napojení a po napuštění i odzkoušení funkčnosti a uvedení do provozu si vyžádalo zhruba tři dny. „Nyní už finišuje dokončení montáží, poté přijde na řadu komplexní odzkoušení a zkušební provoz pro ověření spolehlivosti dodávek tepla,“ dodal Otakar Tuček s tím, že zjednodušeně řečeno, elektrodový kotel je taková velká varná konvice. „Jen místo 2kW  má výkon 7 MW. To je plně dostatečné, aby zásoboval horkou vodou celou Kadaň během letních odstávek elektrárny.“  

Na jednu stranu je sice pravda, že Kadaň nebude bez teplé vody během dlouhých celozávodních odstávek elektrárny, na druhou ovšem může nastat situace, že bude poškozen páteřní horkovod. V takovém případě by pochopitelně musela odstávka tepla na nezbytně nutnou dobu opravy horkovodu nastat.  Příkladem může být loňská vážná nehoda na silnici I/13 v místě křížení na Kadaň a Vejprty, kdy autobus po střetu s osobním vozidlem skončil v  potrubí ČEZ Teplárenské u Elektráren Prunéřov a bez tepla se ocitl Klášterec nad Ohří.

„Krátkodobá odstávka také může nastat, bude-li nutné vyměnit vadný kus potrubí za nový. Pochopitelně bude probíhat i naše klasická letní odstávka spojená s případnými opravami, které nelze provést za provozu horkovodu. Nebude už ale čtrnáctidenní, neboť teď už bude v elektrárně náhradní zdroj tepla. Bude trvat jen nezbytně nutnou dobu a v době té elektrárenské. Počítáme také s tím, že by její periodicita byla jednou za dva roky. Vždy bude rozhodující pravidelná vizuální kontrola veškerého našeho zařízení na kadaňské trase a přímo ve městě v průběhu příslušného roku,“ uzavřel Pavel Šušák, technický ředitel ČEZ Teplárenská, a.s.

Autor: Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ