Druhý rok a opět jsou to trojčata!

Dvě sokolí holky a jeden kluk se narodili na komíně bývalé výtopny ČEZ Teplárenské v Proboštově.

Loni jsme umístili na komín bývalé výtopny v Proboštově první hliníkovou sokolí budku. Historicky první sokolí mláďata v rámci ČEZ Teplárenské na sebe nenechala dlouho čekat a narodila se hned trojčata - dva kluci a jedna holka.

Letos jsme již přestali doufat, že by se v Proboštově mohla narodit další sokolí mláďata, protože otec loňských trojčat uhynul. Náš příběh má však šťastný konec a také letos můžeme slavit narození trojčat - dvou holek a kluka.

„V Proboštově je neznačená samice a má nového samce AFM, který se narodil v roce 2019 a je potomkem Ledvíka z Elektrárny Ledvice, vůbec prvního značeného sokola na stavbách ČEZ. Ten nyní hnízdí na chladicí věži paroplynu Počerady. Původní partner samice bohužel uhynul, proto také hnízdění proběhlo později, než jsem čekal. Když jsem vylezl na ochoz komína s úmyslem okroužkovat mladé, samice teprve seděla na vejcích. Nicméně na svět přišli dvě krásné sokolí holky a jeden kluk,“ uvedl ornitolog Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor sbírky Muzea města Ústí nad Labem a výzkumný pracovník ALKA Wildlife, o. p. s. 

Také díky mláďatům ČEZ Teplárenské se sokolí farma Skupiny ČEZ letos rozrostla o rekordních 33 sokolích slečen či kluků. 
Skupina ČEZ patří mezi průkopníky ochrany sokola stěhovavého v průmyslových lokalitách a byla vůbec první v České republice, kdo začal s ornitology spolupracovat na umístění hliníkových sokolích budek na výškových elektrárenských či teplárenských stavbách. Stalo se tak v roce 2011, kdy byla první budka umístěna na ochozu chladicí věže v Elektrárně Tušimice.



 

Fotogalerie