Den otevřených dveří dětmarovické elektrárny byl ve znamení zábavy i pomoci potřebným

Pod komíny elektrárny přišla v sobotu více než tisícovka lidí. Turnikety prošlo na prohlídku 431 návštěvníků, další si užili show Smokemana, který při pokusech doprovázených ohlušujícími výbuchy předvedl, jak vzniká energie a jak ji efektivně využívat při vytápění. Jeho vystoupení souviselo také s desátými narozeninami společnosti ČEZ Teplárenská, která pro děti i jejich rodiče připravila energetický sedmiboj.

Jedním z vrcholů akce bylo šlapání na cyklistických trenažérech, které proměnily energii dobrovolníků na finance. Dům dětí a mládeže v Orlové díky tomu získá 51.654 korun na vybavení pro své kroužky, domov seniorů provozovaný Centrem sociálních služeb Bohumín nakoupí za 52.150 korun pro své klienty mobilní zvedací zařízení.

"Je to pro nás ten nejkrásnější dárek k Mezinárodnímu dni dětí. Snažíme se vytvořit co nejlepší podmínky pro děti, které prožívají svůj volný čas v našich kroužcích, ať už jde o tanečnice, sportovce, přírodovědce nebo výtvarníky. Když jim nabídneme zajímavý program, nebudou se bez cíle toulat po sídlišti,“ shrnula své dojmy navýsost spokojená ředitelka DDM Orlová Jana Šertlerová.

Nadšení zavládlo také v bohumínském domově pro seniory. „Velkou část našich klientů tvoří takzvaní „ležáci“. Díky financím do Nadace ČEZ můžeme nakoupit speciální zvedací zařízení, která jim umožní přesun na pojízdných křesel, aby mohli navštívit své sousedy nebo se zapojit do společných programů,“ vysvětlila vedoucí domova Katrin Mitopulu.

"Mottem Skupiny ČEZ je podporovat organizace v regionech, kde působí. Jsem rád, že Oranžové kolo Nadace ČEZ se stalo již tradiční součástí této akce a my jsme tak mohli pomoci dětem v Orlové a seniorům v Bohumíně," uzavřel Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské.

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou elektrárnou na Moravě a zároveň i v České republice. Ročně vyrobí okolo 2 500 000 MWh elektřiny (pro představu je to spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla.
ČEZ Teplárenská distribuuje teplo do měst Orlová a Bohumín a zahřeje tak přes 13 000 domácností, řadu školek, škol, kulturních a dalších nebytových objektů. V letošním roce napojí ČEZ Teplárenská dalších 60 bytů v Bohumíně.
ČEZ Teplárenská slaví 10 let, podívejte se na její nové prezentační video.

 

Podívejte se na reportáž Bohumínské televize (čas 15:50)

 

Autor: Vladislav Sobol, mluvčí Skupiny ČEZ

Fotogalerie

Vlastimír Kontrik, generální ředitel Elektrárny Dětmarovice a Radim Sobotík, obchodní ředitel ČEZ Teplárenské při předávání symbolických šeků